Sajátélmény

Első találkozás

Dr. Angster Mária: Ikertörténetek c. könyvének olvasása közben felismertem, hogy szüleim halála után „sorsátvállalással” az anyám életét éltem a magamé helyett, mert a húgaimnak szükségük volt anyára. Beálltam az ő életének „folytatásába” hiánypótlásként. Hú, amikor erre rájöttem, nagyon elszomorodtam, mert ráébredtem, hogy az enyémet elvesztettem, és útközben eltévedtem. Miután kisírtam magam és tovább haladtam a könyvben, újabb valóságot találtam. Nemcsak, hogy az anyu helyett lettem az „anyjuk”, hanem még az apu helyett is az „apjuk”. Újra sírtam, hogy hát, akkor hol az én életem?!?. Mindez 35 évvel az elvesztésük után történt. Ekkor kicsit felébredtem az ő életük és haláluk árnyékából, majd megkerestem az elveszett, vagy inkább elfeledett saját sínpáromat, hogy a helyes vágányra helyezkedve önálló, felelősségteljes, de főleg TELJES életet éljek. Ehhez kellet ám az igazi bátorság.

Második találkozás

Felkerestem egy rendszerszemléletű családállító terapeutát, és minden hónapban jártam az ő csoportjaiba segítőként. Egy év telt el, amikor a témámmal előálltam, hogy dolgozzunk rajta.

Mit jelent segítőnek és állítónak lenni?

Aki állít, röviden elmondja a problémát, amivel érkezik, a csoportvezető meghallgatja, kérdéseivel segíti a tisztább látást az elinduláshoz. A témák lehetnek: családi, munkahelyi, önértékelési, betegséggel, pénzzel, hitrendszerrel, bizonytalansággal, gyásszal, elindulással, elakadással kapcsolatosak. Tehát minden külső, belső, vélt vagy valós ok.

Harmadik találkozás

Kétszer egy hét rendszerszemléletű önismereti tábor Vaskeresztesen.

Negyedik találkozás

képzés

Családállító terapeuta képzés. A hét modulból álló tanfolyam elméleti alapja a hét tudatállapot volt (a magzati élettől a halálig), a gyakorlati pedig, a tíz saját élményű, végül három alkalommal saját szervezésű és vezetésű csoport. Akik bizalmat szavaztak nekem és megkerestek a problémájukkal, hogy együtt bontsuk ki az összekuszálódott szálakat, vagy tegyük élessé az elhomályosult részeket, nagy utat tettek meg addig. Tanárom szerint, aki eljön egy családállításra, az út felét már megtette. A másik felén együtt indultunk tovább.