„Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól …”

Biblia Zsoltár 23. 4.

Élet-halál

Egyik szokásos munkanapomon, egy diák karján számos heget láttam, amelyek vészhelyzetre utaltak. Hosszabb beszélgetés kapcsán, a gyermek elmesélte a sérülések keletkezésének részleteit és ezekkel kapcsolatos gondolatait. A szülők bevonásával pszichiátriai szakemberek segítségét kértük.

Ezután felkerestem családállítás tanáromat, hogy megbeszéljem vele, helyén van-e bennem az ÉLET-HALÁL kérdése. Biztos akartam lenni abban, hogy megfelelő módon adok segítséget.

Miután tanárom elmondta, hogy a múltam (szüleimet gyermekként elveszítettem), segít nekem, hogy az empátiám erősebb legyen, a halál tudata pedig fokozza bennem az élet értékét, értelmét, így megnyugodtam, s hazaindultam.

Baleset

Csepelen beállt a forgalom a temető felé, így úgy döntöttem, hogy Csillagtelepen át rövidítem le utamat. Az előttem közlekedő autót követtem, amelynek vezetője a jobb kezes utcáknál nem lassított. Amikor az alárendelt kereszteződésbe behajtott, ütközött a szabályosan oda érkező másik személyautóval. Mindkét jármű kisodródott az útról. Félreálltam és odarohantam az utasokhoz: mindhárman megsérültek, de életben voltak. Segítettem, mentőt hívtam. Mivel az egyik autó füstölt, jöttek a tűzoltók, rendőrök és két mentőautó. Egyetlen szemtanú voltam, ezért a helyszínelés végéig maradtam.

Este az egyik sérült férje felhívott, elmondta, hogy a feleségét már hazaengedték a kórházból – nem volt törése, komolyabb sérülése – és megköszönte a segítséget.

Tanulság

Számomra mi ezekből a tanulság? Addig értékeljük és éljük az életünket, amíg tart! Éljük meg életünk minden napját úgy, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra!
Örülök, hogy mindkét esetben segíthettem, hogy jelenlétemmel az ÉLET-re irányíthattam a figyelmet. A jó szó, a biztos fellépés, a szakmai tudás sokszor életet menthet, életminőséget növelhet. Lássuk meg, lépjük meg azt, ami a miénk!

„Állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát”

Biblia Zsidók 12. 1.