Mindannyian egyedi, egyszeri és megismételhetetlen egyénei vagyunk a Föld lakóinak.

Arról, hogy megszülettünk, még nem dönthettünk, arról sem, hogy akarunk-e világra jönni. Szüleink szeretetének gyümölcseként megfogantunk édesanyánk szíve alatt, és „pocaklakóként” elindult földi pályafutásunk kacifántos íve.
Az, hogy hova születünk, erősen meghatároz minket. Szüleink élete, és az ő hovatartozásuk (nagyszüleink, dédszüleink) hordozza az örökségünket. Családunk a miénk. Amit ők előttünk leéltek, megéltek, örömök, fájdalmak, nehézségek és csodák, az mind hatással van a sorsunkra.
A saját jogon szerzett élettapasztalat – szeretnek, elfogadnak, gondoskodnak rólam, vagy elhanyagolnak, bántanak -, van a legnagyobb hatással személyiségünk alakulására, egyéniségünk formálódására. A gyermekkorból felcseperedve felnőttként már magunk felelünk az életünk minőségéért. A felelősségvállalás része lehet, hogy rátekintek saját életutamra, őseim életére, s ezzel új felismerésekhez jutok.

A családállítás egy olyan módszer, ami láttatja velem azokat a tényezőket, amelyek meghatározzák életem alakulását. Felismerve, megértve és elfogadva ezeket, változtathatok az életemen, szebbé, jobbá, egyenletesebbé tehetem utamat. Az elakadások, amik miatt nem tudok (párkapcsolatban, veszteségben, családalapításban, gyermekvállalásban, betegségben, munkában, pénzügyekben) előre lépni, felszínre kerülnek, láthatóak és így, az új rálátás miatt már képes vagyok a változtatásra. Tudnom kell, hogy életem alakulásáért, minőségéért felelős vagyok, és csak akkor születik érezhető eredmény, ha szembe nézek önmagammal és a valósággal. Ehhez úgy gondolom, hogy két alapvető dolog szükséges – bátorság és vágy a változásra. Amelyikünkben e kettő már él, érdemes elindulnia azon az emelkedőn, ami az élet érték voltának felfedezése után annak minőségét is emeli.

A tudatos jelenlét és a változásra való nyitottság meghatározza sorsunk további alakulását. Jó utat és örömteli élményeket kívánok!

tengerparti érzés