Családállítás

Egyéni családállítás

A beszélgetés elején elmondod, hogy mi hozott, mi foglalkoztat mostanában, hogy vagy most. Ezután megnézzük azokat a tényezőket (személyek, érzések, dolgok), amelyek a témában szerepet játszanak (szülők, félelem, erőforrások), amiknek szerepe van abban, hogy bajban vagy.
A szobát használjuk térként, ahol Te elhelyezed önmagad köré a lapokra leírt tényezőket. Ez a kiindulás. Mindegyikhez megnézzük, hogy hogyan viszonyulsz. Ezután lehet áthelyezni, fókuszba, vagy perifériára mindazokat, amelyekkel változás szükséges. Az újrarendeződés segít abban, hogy mivel dolgozzunk a jövőben. Az érzéseink segítenek, azok mindig egyértelműen vezetnek. Lélekjelenlétre és szándéknélküliségre van szükség ahhoz, hogy meglássuk, merre induljunk.
Izgalmas, változatos és nagyon gazdag ez a módszer. Azért szeretem az egyéni munkát, mert, amikor ketten vagyunk, a bizalom könnyebben kialakul, mint csoportban. Mindenki problémája, megoldása is teljesen egyedi, én ennek a megtalálásában segítek. Jó módszer ez a változás, az újrakeretezés, értelmezés felé, az elakadások elmozdítása érdekében. Miután megmutatkozik az új irány, megbeszéljük a teendőket és kiértékeljük a történteket. Az egyéni családállítási folyamat egy, másfél órát igényel. Akkor gyere, ha valamin változtatni szeretnél!

 

Csoportos családállítás

A csoporttérben kiválasztásra kerül egy személy, aki a téma hozóját képviseli és néhány tényező képviseletében még mások, akik a segítők. Lehetnek családtagok, vagy például a sors, a félelem, a harag, akiket felállítunk. Aki dolgozik, ő kívülről tudja megfigyelni saját magát, és a viszonyulását a többiekhez.

Amiért nekem ez a módszer tetszik, az az, hogy amíg saját magam elemezgetem a dolgaimat, úgy nem tudom meglátni a valódi összefüggéseket, viszonyulásokat, mert benne vagyok a helyzetben, érintett vagyok. Ez lehetőség, hogy  új kép szülessen a helyzetemről, mert kívülről tekintek magamra, és azokra a személyekre, dolgokra, amik hatással vannak rám. Ezután az új rálátással (azzal, hogy felismerek a valóságból élesebb képeket), változtathatok a megrögzött rossz beidegződéseken, vagy szüleimet megértve elfogadhatom azokat a fájdalmakat, amiket ők okoztak, hiszen nekik sem volt több lehetőségük annál, mint amit adtak. Mindnyájan a legjobb képességeink szerint adjuk tovább az életet gyermekeinknek, mindig a legjobb döntést hozzuk.

Ezeken a csoportos szemináriumokon számos emberi sorssal találkoztam, vettem részt a közös munkában. Sok hasonlóságot fedeztem fel, ami gyógyított.
Hiszem, hogy emberekkel csak úgy szabad segítőként foglalkozni, ha mély önismerettel és szakmai tudással rendelkezünk.

családállítás csoport

Első találkozás

Dr. Angster Mária: Ikertörténetek c. könyvének olvasása közben felismertem, hogy szüleim halála után „sorsátvállalással” az anyám életét éltem a magamé helyett, mert a húgaimnak szükségük volt anyára. Beálltam az ő életének „folytatásába” hiánypótlásként. Hú, amikor erre rájöttem, nagyon elszomorodtam, mert ráébredtem, hogy az enyémet elvesztettem, és útközben eltévedtem. Miután kisírtam magam és tovább haladtam a könyvben, újabb valóságot találtam. Nemcsak, hogy az anyu helyett lettem az „anyjuk”, hanem még az apu helyett is az „apjuk”. Újra sírtam, hogy hát, akkor hol az én életem?!?. Mindez 35 évvel az elvesztésük után történt. Ekkor kicsit felébredtem az ő életük és haláluk árnyékából, majd megkerestem az elveszett, vagy inkább elfeledett saját sínpáromat, hogy a helyes vágányra helyezkedve önálló, felelősségteljes, de főleg TELJES életet éljek. Ehhez kellet ám az igazi bátorság.

Második találkozás

Felkerestem egy rendszerszemléletű családállító terapeutát, és minden hónapban jártam az ő csoportjaiba segítőként. Egy év telt el, amikor a témámmal előálltam, hogy dolgozzunk rajta.

Mit jelent segítőnek és állítónak lenni?

Aki állít, röviden elmondja a problémát, amivel érkezik, a csoportvezető meghallgatja, kérdéseivel segíti a tisztább látást az elinduláshoz. A témák lehetnek: családi, munkahelyi, önértékelési, betegséggel, pénzzel, hitrendszerrel, bizonytalansággal, gyásszal, elindulással, elakadással kapcsolatosak. Tehát minden külső, belső, vélt vagy valós ok.

Harmadik találkozás

Kétszer egy hét rendszerszemléletű önismereti tábor Vaskeresztesen.

Negyedik találkozás

képzés

Családállító terapeuta képzés. A hét modulból álló tanfolyam elméleti alapja a hét tudatállapot volt (a magzati élettől a halálig), a gyakorlati pedig, a tíz saját élményű, végül három alkalommal saját szervezésű és vezetésű csoport. Akik bizalmat szavaztak nekem és megkerestek a problémájukkal, hogy együtt bontsuk ki az összekuszálódott szálakat, vagy tegyük élessé az elhomályosult részeket, nagy utat tettek meg addig. Tanárom szerint, aki eljön egy családállításra, az út felét már megtette. A másik felén együtt indultunk tovább.

 

Miért családállítás?

1. Tetszik benne az, hogy a megoldás abban van, aki a témáját hozza. Én segítek megtalálni ezt, felfedezni és mozgósítani az erőforrásokat, kikerülni az akadályokat, elviselni a fájdalmat, haladni az úton, továbblépni egy akadályon, megtenni azt, ami lehetetlennek tűnik. Röviden, felfedezni a csodát. A csodát, ami mindenhol ott van, ahol élet van, meglátni az örömöt, a napot, a reményt, hiszen mindig megéri elindulni, elkezdeni valami újat, mást, magasabb szintűt, beleállni abba, ami van.
A valóság a leginkább célravezető út a teljes élethez.

2. Izgalmas, változatos. Mindenki egyedi, egyszeri és megismételhetetlen, így nincsenek sablonok, általánosan használható receptek. Mivel mindenki másmilyen, az is, ahogy megéli az életét, így a megoldás is az ő problémájára – egyedi, csak az övé.

3. Minden csoport új, és egy alkalomra szerveződik, ebben nagy erő van, különlegessé, értékessé teszi a találkozást, az együttlétet, a munkát.

4. Csoportvezetőként – fogadom, követem, támogatom, majd elbocsátom a csoporttagokat – tehát jelenlétemmel biztosítom őket arról, hogy biztonságban vannak, bízhatnak bennem, magukban és az Életben.
Nem jó ha a sors kezébe adom magam és az sem, ha a kezembe veszem a sorsomat. Kössünk barátságot vele, lehetőségeinket, képességeinket felismerve haladjunk kart-karba öltve vele!

5. A módszer lényege az érzeteken, és nem a gondolkodáson alapul. Ez azért jó, mert ezekben biztosak lehetünk. Ha valami forró, fáj, vonz vagy taszít, az mozgásba hoz, változást okoz, mutat valamire. Várunk és legtöbbször megjelenik az új utirány, vagyis meglátjuk a megoldást. A dolgok rendeződnek, a helyükre kerülve pedig beáll a nyugalom, a csend.

Kinek segít a családállítás?

A családállítás hatékonyságát azok a pozitív változások igazolják, amelyek az eddigi résztvevők életében történtek. A vizsgálatok szerint a családállításon résztvevők átlagosan 78%-ának életében markáns pozitív változások állnak be, 14%-uknak javult az állapota, az esetek 8%-ában pedig nem történt változás.

Miben segíthetek?

– Betegség-gyógyulás
–  Gyász, abortusz
– Munkahelyi gondok
– Családi perpatvar
– Megcsalt! Hogyan éljem túl? Mit kezdjek az indulataimmal?
– Nem vagyok fontos!
– Hiába teszek meg mindent, akkor sem értékelnek!
– Soha nincs pénzem!
– Szeret vagy nem szeret? – párkapcsolati bizonytalanság
– Anyám! Apám! Jaj nekem! Mit tegyek, hogy fogadjam el őket, hogy váljak felnőtté?
– Hálátlan a gyermekem!
– Mi értelme van bárminek is?
– Hogyan hagyjam abba? (evés, dohányzás, munka, alkohol, játék, film, gép, telefon, fogyókúra)
– Félek a …. (tömegtől, haláltól, betegségtől, pókoktól, gyerekvállalástól, felnőtté válástól, szegénységtől, szüleimtől, szakítástól, kapcsolattól, egyedülléttől)
– Haragszom a … (világra, főnökömre, szüleimre, önmagamra, Istenre, világra)
– „Egy kis nyugalmat kívánok én, egyetlen mosolyt kívánok én!”
– Minőségi életet szeretnék! Jobbra, többre vágyom!
– Hogyan ismerjem meg önmagamat? Mik és hol vannak az erőforrásaim, örömeim, hogyan mozgósíthatom ezeket?
– Hogyan lehetek biztos … (a társamban, a munkámban, a hitemben, a jövőmben, önmagamban)?

Ezek és ezen kívül még minden, ami eszedbe jut, lehet a témád.
Megéri dolgozni ezzel a módszerrel, mert, “akadálymentesebb” lesz az életutad, láthatóbbakká válnak  a körülményeid, hatékonyabbakká az erőforrásaid.
“Ússz és evezz!” , ne csak lebegj!

Szigetszentmiklóson a Most jó stúdióban egyéni és csoportos családállítást is tartok. Jelentkezz e-mailban vagy telefonon!